Platenspelers

Ga naar inhoud
Home
Alle Accessoires producten

Vind je draai

Platenspelers

Schallplattenspieler
9 Producten
9 Producten

FAQ

Je wilde altijd al meer weten over speaker bluetooth ? Lees dan onze FAQ's door, hier vind je antwoord op de meeste vragen uit een bepaalde categorie. In ons audiolexicon leggen we bovendien de uiteenlopendste vakbegrippen uit als impedantie, bi-amping, bi-wiring of Ohm. 

 • Hoe werkt een platenspeler?

  Een platenspeler, ook bekend als een draaitafel of pick-up, is een apparaat dat analoge vinylplaten afspeelt. Met behulp van een naald en een element speelt hij geluid af. De transducer in het element vertaalt de trillingen van de naald op de plaat naar elektriciteit, waardoor geluid ontstaat.

 • Onderdelen platenspeler
 • Welke functies moet ik overwegen bij het kiezen van een platenspeler met luidsprekers?
 • Moet ik mijn voorversterker in- of uitschakelen?
 • Was ist Azimut bei Plattenspielern?
 • Was sind Moving-Magnet (MM) Plattenspieler?
 • Was sind Moving-Coil-Systeme (MC)?
 • Wat is anti-skating?
 • Kann ich die Nadel bei Plattenspielern wechseln?
 • Kun je met elke platenspeler scratchen?

Ontdek de audiowereld van Teufel

Hoe werkt een platenspeler?

Een platenspeler, ook bekend als een draaitafel of pick-up, is een apparaat dat analoge vinylplaten afspeelt. Met behulp van een naald en een element speelt hij geluid af. De transducer in het element vertaalt de trillingen van de naald op de plaat naar elektriciteit, waardoor geluid ontstaat.

Onderdelen platenspeler

Nu je weet hoe de vinyl speler fundamenteel werkt, kunnen we wat dieper ingaan op alle onderdelen die nodig zijn voor een goed werkende platenspeler.

Naald en anti-skating

Bij het afspelen van een plaat beweegt de naald geleidelijk van de buitenste rand naar het binnenste gedeelte, wat bekendstaat als 'skating kracht.' Vergelijkbaar met de beweging in een centrifuge, wordt de platennaald naar de binnenkant van de groeven getrokken. Deze beweging kan leiden tot slijtage van de groeven of vervorming van het geluid. Om dit te voorkomen, kun je de anti-skating instelling gebruiken om de toonarm nauwkeurig in het midden van de groef te houden. Het is ook belangrijk om het gewicht van de toonarm te controleren, ervoor zorgend dat deze horizontaal is voor een rustige en soepele werking.

Het element en de toonarm

Het element is bevestigd aan het uiteinde van de toonarm. De toonarm is het beweegbare deel van de platenspeler dat over de vinylplaat beweegt. In de behuizing van de platenspeler bevinden zich de pick-up naald, een naalddrager en een transducer met spoelen en magneten. De geluidsinformatie is gecodeerd als putjes in de groeven van de plaat. Terwijl de naald langs de groeven beweegt, traceert hij de inkepingen en verhogingen. Uit de frequentie en amplitude van de naaldbewegingen genereert de transducer het overdraagbare geluidssignaal, dat vervolgens door de platenspeler - eventueel ook versterkt via de ingebouwde voorversterker - naar de stereo-installatie / muziekinstallatie gaat.

Riemaandrijving

Om de platen te laten draaien, wordt de draaitafel aangedreven door een motor. De riemaandrijving brengt de rotatie over naar het draaiplateau met behulp van een rubberen riem. Hij hoeft dus niet direct onder de draaitafel te worden geïnstalleerd, zoals bij een directe aandrijving. Deze methode minimaliseert geluidsoverdracht van de motor naar de plaat, wat resulteert in een soepele loop en uitstekend geluid. Het is echter belangrijk om de riem om de paar jaar te vervangen. Direct aangedreven modellen hebben een hoge snelheidsstabiliteit en zijn grotendeels ongevoelig voor manuele ingrepen zoals stoppen of scratchen. Daarom is deze platenspeler vooral populair bij dj's.

Diverse moderne functies op platenspelers

De diverse functies van de platenspeler hebben de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. Van een oubollig imago, zijn ze vandaag de dag geüpgraded met diverse nieuwe functies. Zo zijn de platenspelers vandaag de dag voorzien van:

 • Bluetooth: Met Bluetooth verbind je eenvoudig jouw platenspeler met een bluetooth speaker of koptelefoon. Dit maakt een externe bedrade speaker overbodig. Bovendien stelt de bluetooth koptelefoon je in staat om in een andere kamer van jouw favoriete plaat te genieten, wat zorgt voor meer flexibiliteit en gemak.
 • RCA-lijnuitgang: maakt het gemakkelijk om de platenspeler aan te sluiten op andere audiocomponenten zoals een AV-receiver of luidsprekers. Met behulp van de rode en witte stekkers wordt het audiosignaal van de plaat doorgegeven aan het aangesloten systeem, waardoor je flexibiliteit hebt bij het integreren van de platenspeler in verschillende audio-opstellingen.
 • USB mp3-speler: Hoewel analoge muziek zijn charme heeft, is het niet altijd praktisch om je platenspeler overal mee naartoe te nemen. Je kunt bij sommige platenspelers de vinylplaten digitaliseren door de muziek op te slaan op een USB-stick of computer, zodat je onderweg kunt genieten van je favoriete lp's.

Welke luidspreker is geschikt voor platenspelers?

In principe zijn allerlei soorten luidsprekers geschikt voor het afspelen van vinyl met platenspelers. Dit omvat stereoluidsprekers, muzieksystemen met AV-receivers, actieve luidsprekers en zelfs soundbars met een AUX-ingang voor het aansluiten van een platenspeler. Het maakt niet uit of het gaat om een groot hifisysteem, een compact systeem, radio of of actieve luidsprekers. Als de stereo-installatie een AUX-ingang heeft die specifiek is aangewezen als phono-ingang, is een voorversterker over het algemeen niet nodig. Als de ingang niet specifiek bedoeld is voor een platenspeler, moet je het geluidssignaal versterken. In het geval van een DUAL platenspeler gebeurt dit via de reeds geïntegreerde voorversterker, die optioneel kan worden geactiveerd via een schakelaar op de achterkant van het apparaat.

Kan ik een platenspeler aan een versterker koppelen?

Met DUAL platenspelers kun je jouw oude of nieuwe platencollectie nieuw leven inblazen en luister je, dankzij de analoge audioweergave, naar een origineel geluid met aangename bassen en een onvervalst hoog. Modellen zoals de DUAL DT 500 USB en de DUAL DT 250 USB, hebben een geïntegreerde phono-equalizer en zijn daardoor in principe geschikt voor alle soorten versterkers. Je kunt de geïntegreerde voorversterker uitschakelen als je stereo-installatie een phono-aansluiting heeft, zoals bijvoorbeeld onze KB 62 CD-receiver uit de ULTIMA 40 Komboserie. Als je versterker geen phono-aansluitingen heeft, kun je de phono-equalizer activeren en een vrije stereo RCA-ingang gebruiken, zoals bijvoorbeeld "AUX IN".

Platenspeler kopen bij Teufel

Voor veel hifi-fans is de platenspeler en de geliefde platencollectie nog steeds het beste middel om analoge muziek af te spelen. Ook al is de digitale muziektransmissie van streamingdiensten zoals Spotify, Tidal of Deezer enorm populair , vinyl is en blijft vaak de eerste de eerste keuze voor audiofiele stereoliefhebbers. Hun muziekwereld draait met 33 of soms 45 toeren per minuut. Vinyl, dat een echte revival beleeft, heeft intussen vele andere media, zoals cassettes of audio-cd's, overleefd. Collector's items gaan regelmatig tegen enorm hoge prijzen over de toonbank. Ontdek de mogelijkheid tot platenspeler kopen bij Teufel, waar we complete stereosystemen aanbieden die platenspelers combineren met moderne functies zoals bluetooth en DAB+. Deze combinatie zal zeker in de smaak vallen bij elke liefhebber van het zwarte goud, en het stelt je in staat om optimaal te genieten van je vinyl in een geweldige stereosetup. Ontdek de wereld van Teufel en breng jouw vinylcollectie tot leven.

Relevante onderwerpen

Filteren
Herstellen Sluiten